torsdag den 26. februar 2015

Æstetiske læreprocessor

De æstetiske udtryk og indtryk foregår gennem vores sanser.
-Og skærpes via vores fantasi og kreativitet.

-Æstetik er sanselig symbolsk form, der rummer en fortolkning af os selv og verden, og som i særlig grad kan kommunikere fra, til og om følelser.


-En æstetisk læreproces er en proces, hvori den æstetiske læremåde er primær, og hvorved man gennem brug af æstetiske medier omsætter sine indtryk af verden til æstetiske formudtryk for herigennem at kunne reflektere over og kommunikere om sig selv og verden.



”Kernen i den æstetiske læreproces er, at man gennem æstetisk virksomhed omsætter sine indtryk af verden til medierede udtryk. I denne proces arbejder den enkelte aktivt skabende med at sætte symbolsk form på sine oplevelser og erfaringer”. Austring og Sørensen



Mediering:
Den proces, hvori den enkeltes udtryk tilpasses og omformes i
forhold til et valgt medie (Medie; et etableret formsprog).


Vi, som pædagoger, skal skabe plads til at barnets kreativitet og fantasi kan vokse og udvikle sig, så disse kan blive udtrykt på æstetisk vis.

I min 2. praktik lavede jeg et medieforløb med 2 piger på 2,5 år. De skulle, med iPad, selv tage billeder af sig selv. De skulle tage billeder af næse, øje, mund, øre osv. Jeg hjalp lidt undervejs, da de hurtigt blev distraheret og ikke selv kunne styre iPad'en. De var meget optagede og spændte på projektet og syntes det var ret mærkeligt at se sig selv i selfie-kameraet. Vi tog billederne og til næste gang printede jeg dem ud og vi kiggede på dem, for at de skulle genkende sig selv. Vi hang billederne op på spejlet, så de samtidig kunne se sig selv ved siden af billedet. Jeg kunne se at de fik et nyt syn på sig selv og de ansigtsdele vi havde fotograferet. De havde lidt svært ved at se sig selv på denne måde. Men ved en masse gentagelser blev de trygge ved billederne. Vi legede med ansigtsudtryk for at undersøge hvilke muligheder det havde. De blev mere bevidste om ansigtet og hvordan det kan fremstå. De kunne udtrykke sig selv og deres følelser igennem et billede eller et udtryk i spejlet. Jeg spurgte ind til hvordan man ser ud når man er glad, sur, ked osv. Hvilket de længe stod og kiggede på i spejlet.
De tillærte sig derved en måde at udtrykke sig på. De så sig selv i kameraet og udtrykte sig selv og egne følelser, hvilket gjorde det til en æstetisk læreproces.    



torsdag den 19. februar 2015

Opsamling

Vi opsamler i dag, på vores tidligere MKD lektioner.
 
 
 
Vi snakker om Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel, som er et got redskab til at planlægge en pædagogisk aktivitet eller projekt. 6 punkter som skal overvejes inden påbegyndt aktivitet. Læringsforudsætninger: Hvad er barnet i stand til at lære. Både i forhold til alder, men også den viden man har om det pågældende barn. Rammefaktorer: Hvor og hvordan skal projektet forløbe. Hvad skal der bruges af redskaber og udstyr. Hvor lang tid og hvor mange.Indhold: Hvad handler selve projektet om. Hvad skal der ske, hvorfor og hvordan. Mål: Hvad skal forløbet ende ud med. Hvad skal barnet lære og hvilke kompetencer skal opnås. Tegn: Er der undervejs tegn på at barnet lærer og viser engagement. Læreprocesson: Hvilke teorier og tanker er i spil i projektet og hvorfor. Vurdering/Evaluering: Hvordan forløb projektet, hvad har vi og de lært. Hvad kan gøres bedre næste gang og hvorfor.
 
 
 
 
Eksperimenterende fællesskaber af Klaus Thestrup:
 
 
 
 
Klaus Thestrups model er en god indgang til hvordan man skal agere i et samspil med børn. Som regel vil man lægge ud med at være Mester, som den altvidende og en der skal lære fra sig. Dernæst vil man bevæge sig over i Guide rollen, hvor man er på sidelinjen og giver plads til børnene, men samtidig kommer med hjælp, hvis der er brug for det. Om Aktør-rollen indtages, kommer an på projektet, vil jeg mene. Det er ikke sikkert at det er passende at man er aktør i et projekt for børn, hvor det er en aktivitet for dem og ikke mig. Men på den anden side, kan aktiviteten helt naturligt lægge op til at jeg er Aktør.
 
 
Medieleg er leg med fortællinger
Medieleg er leg foran en computer/tablet
Medieleg er leg med selve teknikken
Medieleg er leg med andre på nettet